Toimintakertomus 2011

Yleistä

Taloustilanne vuonna 2011

Talouskeskustelua vuonna 2011 on hallinnut Euroopan velkakriisi ja erityisesti Kreikan valtion surkea tila. EU- maat päättivät kesällä 2011 tukea Kreikkaa miljardien eurojen tukipaketilla johon Suomikin päätti omalta osaltaan osallistua. Talous on muutenkin ollut hyvin epävarmalla pohjalla, joten paikallisten yritysten on ollut hyvin vaikea nähdä kovin pitkälle tulevaisuuteen. Siihen nähden vuosi 2011 on mennyt metalliosasto 8 toimialueella suhteellisen hyvin. Yrityksissä ei ole ollut lomautuksia vaan kaikilla on ollut töitä. Lohjan alueella on työttömyys pysynyt 8 % tuntumassa. Yritykset eivät juurikaan ole palkanneet uutta työvoimaa. Nuorten eli juuri koulusta valmistuneiden on ollut vaikea saada ensimmäistä kosketusta työelämään. Eläkkeelle lähtijän tilalle ei yleensä palkata ketään vaan työt siirtyvät muiden tehtäväksi. Loppuvuodesta 2011 on tilanne edelleen samankaltainen, mitään piristystä ei sen kummemmin ole havaittavissa.

Toukokuussa käytiin myös eduskuntavaalit. Vasemmistopuolueet kärsivät tappion ja perussuomalaiset ottivat suuren ”jytky” vaalivoiton nousemalla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Alueeltamme Matti Saarinen uusi edustajapaikkansa. Osastostamme ei ollut ketään ehdolla edustajaksi. Tuimme mainosten muodossa kahta Metalliliiton jäsentä jotka olivat ehdolla eduskuntaan: Pasi Karttusta (SDP) ja Kari Uotila (Vasemmistoliitto).

Syksyllä syyskuussa jatkuivat palkkaneuvottelut liittojen välillä. Neuvottelut ovat olleet erittäin hankalat. Metalliliitto joutui jopa turvautumaan lakkoon painostaakseen työnantajapuolta. Lohjalaisia yrityksiä ei tässä vaiheessa ollut mukana.  Lopulta uusi työehtosopimus allekirjoitettiin 24.10.2011. Siinä palkkoja korotetaan 1.10.2011 alkaen taannehtivasti 1,6 % ja 0,8% paikallinen erä. Kertaeränä maksetaan vuoden 2012 alussa 150,00 €. 2012 marraskuussa palkkoja korotetaan 1,3 % ja 0,6 % paikallinen erä.

Osaston jäsenmäärä on tällä hetkellä 726 henkilöä. Vuosi sitten jäseniä oli 735 joten vähennystä edelliseen vuoteen on hieman eli (9). Tämän hetken jäsenmäärästä (726) on vapaa jäseniä (A+B+C) yhteensä 176. henkilöä, oppilasjäseniä 20, työkyvyttömänä oli 25, itsemaksavia jäseniä oli 65, työttömiä tällä hetkellä 20, ja työssä käyviä työnantajan perimiä jäsenmaksulaisia oli 417 henkilöä. ja vielä  oli 1 yrittäjä / itsemaksava jäsen.  

Syksyllä alkoivat myös valmistelut  Metalliliiton vuoden 2012 liittokokousvaaleihin . Ehdokas aikaa on vielä jäljellä. Tällä hetkellä on ehdokkuutensa varmistanut demarit: Kari Hämäläinen, Jukka Peippo ja Pia Hilska. vasemmistoliitto: Jouni Linden, Kari Karjalainen, Heikki Lönnqvist, Juha Mikkonen, Lauri Kalanti.


Ammattiosastossa valitut luottamushenkilöt työpaikoilla

Työsuojelu valinnat  2012-2013

-Valon Kone Oy                                     Niitynpää Teemu             työsuojeluvaltuutettu
                                                                 Kunttu Joni                       1-varavaltuutettu
                                                                 Eriksson Kari                    työsuojeluasiamies

                                                                
- Saajos Oy                                             Petri Möykkynen              työsuojeluvaltuutettu

                                                                 Samuli Pehkonen           1-varavaltuutettu                                                        

- Mamec Oy                       Jukka Tervonen               työsuojeluvaltuutettu
                                                                 Juha Mikkonen                1-varavaltuutettu

- Mecra-Tekniikka                                  Kari Karjalainen               työsuojeluvaltuutettu                                                                        Jari Uusimaa                    1-varavaltuutettu
                                                                  Sami Kukkonen               2-varavaltuutettu
                                                                

- Constructor Finland Oy                     Juha Räsänen                 työsuojeluvaltuutettu
                                                                 Mikael Nurmi                    1-varavaltuutettu

                                                                 Timo Huovinen                2-varavaltuutettu
                                                                                      

Kokoukset

Toimikunta on kokoontunut 2011 aikana yhteensä 12 kertaa + järjestäytymiskokoukseen 15.12.2011. Puheenjohtaja on toiminut Jouni Linden, sihteerinä Jukka Peippo, taloudenhoitajana Kari Hämäläinen. Osaston muut toimihenkilöt vuonna 2011 ovat: varapuheenjohtaja Riitta Häyhänen, opintosihteeri Juha Mikkonen, varasihteeri Kari Hämäläinen, kirjeenvaihtaja Jouni Linden, ATK-vastaava ja kotisivuvastaava Timo Huovinen, Huvi, virkistys ja urheilu vastaava Bo-Einar Forsman, kansainvälisten asioiden vastaava Lauri Kalanti, naisjaoston puheenjohtaja Arja Ahlsted, nuorisovastaava Kari Karjalainen, harrastus ja kulttuurivastaava Maria Tuominen, veteraanivastaava Erkki Hartikka, jäsenhuoltajat eli päivystäjät 2011: Kari Hämäläinen ,Jukka Peippo, Kaj Lehtinen, Jouni Linden,

Riitta Häyhänen, Erkki Hartikka. Päivystyksiä parillisena arkilauantaina klo 10-12 paitsi heinäkuussa jolloin osasto lomailee. Toimintajaosto: Jouni Linden, Kari Hämäläinen, Jukka Peippo, Kari Karjalainen. Toimikunnan jäsenet ovat osallistuneet kiitettävästi kokouksiin, osanottajat ja käyntimäärät liitteenä.

Sääntömääräisiä kokouksia on ollut vuoden aikana 3 kpl. Kevätkokous 10.4.2010 Metallituvalla, paikalla 8 osaston jäsentä ja vieraana kansanedustaja Kari Uotila . Ehdokasasettelu kokous 11.11.2011 Metallituvalla paikalla 12 osaston jäsentä, Kokouksessa asetettiin vain yksi puheenjohtaja ehdokas, Jouni Linden syyskokoukseen ja muihin henkilövalintoihin tarvittava määrä henkilöitä.
Syyskokous 27.11.2010 Metallituvalla, paikalla 6 osaston jäsentä ja liitosta aluetoimitsija Jyri Vankka. Ehdokasasettelukokouksessa oli asettu tarvittava määrä ehdokkaita joten ei käyty vaaleja ammattiosaston puheenjohtajasta, toimikunnan varsinaisista ja varajäsenistä. Ammattiosaston puheenjohtajaksi vuodelle 2011 valittiin täten Jouni Linden ja muista valinnoista on liitteenä henkilölista.

Metallin Uudenmaan aluejärjestön vuosikokous 20.3.2011 osastomme oli edustettuna täysimääräisenä. SAK Lohjan paikallisjärjestön vuoden 2011 kevätedustajakokous pidettiin Monkolassa valtuustosalissa 25.3.2010.          

SAK Lohjan paikallisjärjestön syysedustajakokous pidettiin 22.10.2011 laivalla M/S Baltic Princess, ammattiosastoa edusti kokouksessa 7 osaston jäsentä.

TSL Lohjan seudun opintojärjestön vuosikokous 27.4.2010 TSL:n hallitukseen valittiin osastomme jäsenistä Kari Hämäläinen ja Jukka Peippo.

 Seuturyhmän toiminta suuntautui pääasiassa koulutukseen ja nuorisotoimintaan seuturyhmä käsittää seuraavat osastot ao 008, ao 035, ao 130, ao 178, ao 225, ja ao 436. Työjaoston puheenjohtajaksi valittiin Jouni Linden ao 008. (liitteenä seuturyhmän toimintakertomus)

Ammattiosaston suurin ponnistus on seuturyhmän kohdalta pilottihanke missä palkattiin
pitkäaikaistyötön 8 kk työsuhteeseen tehtävänä työpaikkakartoitus sekä jäsenyyden aktivoiminen seuturyhmän toimialueella, rahaliikenne on kulkenut osasto 8 kautta.

Met-Kan sääntömääräinen vuosikokous 19.1.2011 Helsingissä metalliliiton liittotoimikunnan kokoustiloissa. Bo-Einar Forsman, Kari Hämäläinen oli edustamassa ammattiosastoa.

Koulutus

Metalli Länsi-Uudenmaan seuturyhmän järjesti osaston nuorille Tieto Lisää Tuskaa- kurssin 23. 7.2011 Helsingissä Metallitalolla. Kurssin jälkeen osallistujat menivät kuuntelemaan raskasta metallimusaa Tuska-festareille Kaisaniemeen. Syksyllä alkoi seuturyhmän ay-koulu. Siinä on kolme osaa, yksi on Karkkilassa, yksi Nummelassa ja yksi Lohjalla. Päätös jakso on toukokuussa 2012 Viron Pärnussa. Osastosta kurssiin osallistui kolme henkilöä. Seuturyhmä järjesti myös 2.3.2011 eduskunta yhteiskunnallinen vaikuttaminen kurssin eduskuntatalossa ja osasto 8 jäseniä oli mukana kuusi henkilöä.


Muu koulutus Murikka / Helsinki Uusimaa aluejärjestö.

Linden Jouni                    Seuturyhmä kurssi                                  26. – 28.01.2011

                                       Opintosihteeri kurssi                                 30.3-1.4.2011
                                            kuukauden kurssi                                 31.10-25.11.2011
 
Pia Hilska                       Opintosihteeri kurssi                                  30.3-1.4.2011
                                            ATK-jatkokurssi                                     7.-11.11.2011
                     
Kari Hämäläinen   Taseri Pro kirjanpidon jatkokurssi Kiljavalla       18.20.5.2011

 

 Riitta Häyhänen    luottamusmiesten peruskurssi                             7.-11.2.2011

Virkistystoiminta

 

SAK:n pilkkikilpailut jotka olivat samalla myös ammattiosaston pilkkikilpailu 12.3..2011 Haikarissa, pilkkijöitä ammattiosastosta oli kaikkiaan 9 henkilöä
SAK:n kesäpäivät+ kesäkisa 27.8.2010 reservin aliupseerien mökillä Hiidensalmessa.

Ammattiosasto järjesti kevätteatterimatkan 26.3.2011 Helsinkiin Peacock- teatteriin katsomaan Muskettisoturit musikaalia. Matkassa oli mukana kaikkiaan 45 kulttuurista kiinnostunutta jäsentä.


Neuvottelu- ja retkeilypäivät 17.9.2011 Tiedekeskus Heurekassa.
Jääkiekko Karjalaturnaus 11.-14.11.2010 ammattiosasto avusti lipun hintaa 15 € / lippu

Ammattiosaston pikkujoulujuhla oli 3.12.2011 Salossa ravintola Rikalassa. Mukana oli vain 15 juhlijaa. Ammattiosaston omaan keilailtaan 23.9..2011 Lohjan keilahallissa osallistui 22 osaston jäsentä.

Ammattiosastossa on toiminut vuoden aikana yhteensä 3 työhuonekuntaa, Valon Kone Oy, Constructor Finland Oy ja Mecra Tekniikka Oy:ssä

Ammattiosasto on myöntänyt yhden opintostipendin Lohjan ammattikoulussa metallialaa opiskelevalle oppilaille,  Mikko Vainiolle.

Ammattiosasto on muistanut osastonsa jäseniä heidän täyttäessään merkkipäiviä 50v

12 kpl, 60v 20 kpl, , 70v 13 kpl ja 80v 3 kpl ja 90v. yksi henkilö eli Aino Kousa joka on samalla osaston vanhin jäsen

Jäsenistön työväenlehti tilauksia tuettiin 25 € / talous ja paikallista kulttuuria 5 € lipun kantaa vastaan..

Ammattiosaston jäsenille on lähetetty kaksi jäsenkirjettä vuoden aikana yksi keväällä ja yksi syksyllä.

Ammattiosaston tiedottamista on myös jatkettu osaston kotisivun avulla osoitteessa www.metalli8.net, ammattiosastolla on myös, Facebook sivut.

Toimikunta